Järnvägens Bågskytteförening
Beridet Bågskytte

Sporten

Sporten har idag utvecklats massor, föreningen Sveriges Beridna Bågskyttar, SBB (som bildades 2008) beslutade om att sporten skulle ansluta sig till ett förbund inom RF och efter ett digert arbete så kunde man 2015 ansluta sporten till Svenska Bågskytte förbundet. Sverige har många duktiga beridna bågskyttar som både placerat sig och vunnit på EM och VM. IHAA (International Horseback Archery Alliance) bildades 2013 med syftet att förena sporten i världen. IHAA har arbetat och arbetar fortfarande med att utforma gemensamma regler gällande grenregler samt tagit fram ett graderingssystem som innebär att man kan följa sin utvecklingskurva och även jämföra sig med andra utövare världen över. De håller även i så kallade postalmatcher 6 ggr per år, det är minitävlingar kan man säga, de bestämmer vilken gren som gäller i 2 månader och resultaten skickas sedan in och sammanställs till en resultatlista som sedan publiceras. IHAA arrangerar Grand Prix, EM och VM.

Mer information om IHAA finner du på Horsebackarchery.info och dess resultatdatabas på IHHA.eu.

Utrustning/träning

Utrustningen man använder är en häst, pilbåge, pilar och naturligtvis måltavlor. När det gäller hästen så vill man att den ska ha en jämn galopp med bra rhythm och gärna vara reglerbar i farten utan att bryta av, alla raser används. Pilbågen ska vara anpassad till din draglängd och styrka, man ska kunna dra upp bågen fullt utan att riskera dra över bågens max så att bågen/pilen stackar. Tillräckligt långa pilar är väldigt viktigt så ingen olycka händer med att man råkar dra för långt och man riskerar skjuta pilen i bågen/båghanden. När man tränar så är markskytte väldigt viktigt om inte viktigaste för klarar du inte av tekniken från marken så kommer man inte klara av det uppifrån hästryggen. Man strävar efter en lodrät position över sadeln och arbetar mot hästens rörelser med benen för att hålla överkroppen stilla horisontellt. Några använder sig av speciella sadlar framtagna för ändamålet.

Ungerska grenen

Den ungerska grenen är en uthållighets gren där det gäller att fokusera under hela 9 löp. Man får skjuta hur många pilar man hinner på 90/99m och där man har en maxtid på 18/20sek. Målet är ett torn placerad mitt på banan 9m från banans kant och måltavlan har en storlek på 90cm x 3. Pilarna får man ha i koger eller handen.





Koreanska grenen

En gren som kräver snabbhet och träffsäkerhet. Genomförs i 3st delmoment och endast 1 pil per tavla är tillåtet och pilarna måste tas från koger. Maxtiderna är 14/18/24 sek





Jaktbana

Genomförs på en uppslingad bana i terrängen, längden på banan varierar mellan 700-1400m och farten är 350 m/ min och antal mål ligger runt 20st. En gren som kräver ett större mod, tillit och kondition.